Home

Biografie

Kromme Jongens - Peet Kruithof Gert Kogeler Rob vd Berg Rob vd Meij 
 


De geschiedenis van de Kromme jongens gaat terug naar 1988 toen Rob v/d Meij,Gert Kogeler en Peter Kruithof een begeleidingsband vormde van het interkerkelijke koor Les Sirenes uit De Lier. Al snel besloten de drie de kerkelijke muziek terzijde te schuiven om uiteindelijk op het idee te komen om muziek te gaan maken met als thema'Westland'. Er wordt dan besloten dat het bandje 'Bakkie pleur' gaat heten, maar op het laatste ogenblik werd de naam door de band veranderd in 'Kromme jongens'. Na een week staat er al een artikel in de krant over dit bandje. De Kromme  jongens bleek al snel aan te slaan.
Het chauvinistische karakter van de teksten gecombineerd met ruige covers als 'Rond van boven', 'Ronde mis' en 'Schuurfeest' gaf de band het gevoel dat ermeer in zat. In 1989 besloot de band om een single te gaan uitbrengen, namelijk 'k wil weer naar het Westland gaan', met als dubbele A-kant 'Julia'. De single had een oplage van 500 stuks, waarvan 300 stuks door de firma Droog werden opgekocht vanwege promotiedoeleinden. De rest werd compleet uitverkocht.
 kwilweerGroot

bijdeveilingGroot

Nadat de Kromme jongens in 1989 hun eerste single hadden
uitgebracht, volgde een jaar later een nieuwe single, namelijk
'Kassen van glas', met als b-kant 'Bij de veiling' en 'Bakkie pleur'.
Helaas was op dat moment net het tijdperk van de CD ingetreden
en viel de verkoop tegen. Intussen ging de band door met live
optredens. De eigen nummers gingen een steeds groter deel
uitmaken van de optredens.

In het begin van de negentiger jaren voegde toetsenist Eric Withagen zich bij de band. Voorzichtig werd het plan opgevat om een CD op te nemen. De groep meldde zich hiervoor bij de Jazzstudio 44 in Monster en in november 1993 was "Doordraaien" een feit. Bekende nummers van deze CD zijn 'Vuile klauwe', 'Ben' en 'Nummer twee'. De CD-release vond plaats voor 150 man in de TUBA-zaal van de Naald. De oplage van "Doordraaien" was destijds 500 stuks, maar er zijn er reeds 2500 verkocht.
De populariteit van de band steeg door deze geluidsdrager en al snel wist de groep een vaste supporterschare te kweken, die door het bezit van de CD de teksten uit het hoofd wist mee te zingen.

KrommeJongens01klein
Na het succes van de eerste CD, kreeg Toetsenist Eric Withagen prive problemen en kon tijdelijk niet meer optreden. De band raakte vervolgens in een dip en had weinig inspiratie meer. waarna de Kromme jongens in mei '95 zich opmaakte voor hun laatste optreden.
Dit zou plaats vinden in de Leuninkjes tijdens een groots spektakel, waarbij Tatjana en de Bloes Brodders de publiekstrekkers waren.
Tijdens dit optreden speelde Rob v/d Berg mee als inval-toetsenist. toen de Kromme jongens startten met hun optreden, brak tot hun grote verbazing het publiek de tent af. Duizend man zongen 'Het leed der tuinders' luidkeels mee en de band bleek het succes van de avond.

Gesterkt door deze wetenschap vatte de Kromme jongens het plan op om toch nog een CD op te nemen. De band nam de moeilijke beslissing om niet meer door te gaan met Eric Withage en Rob vd Berg werd vast aangenomen als toetsenist. In november '95 werd de CD "Kanjers" gereleased in een uitverkochte zaal Rehoboth in Honselersdijk.
Bekende hits van deze CD zijn 'Een hete nacht in een koude koelcel' en 'Bloemkool'. De CD "Kanjers" werd een groot succes. De oplage was destijds 1000 stuks, maar op dit moment zijn er reeds 2300 aan de man gebracht.

KrommeJongens02klein
 KrommeJongens03groot
De band kon zich niet aan de indruk onttrekken dat “nieuwe oogst” minder aansloeg dan de vorige twee cd’s. De muziek werd wat serieuzer, en het publiek leek dit niet op te pikken. De optredens bleven met uitverkochte zalen echter wel goed draaien. Omdat het succes van de Kromme jongens in de loop der tijd steeds groter werd, was het voor de bandleden steeds moeilijker om de muziek met hun dagelijks werk te combineren. Bassist Gert Kogeler gaf als eerste aan dat hij dit moeilijk kon combineren en dat het aantal optredens moest verminderen.
Een oude afspraak van de drie oprichters om te stoppen met de band als een van de drie zou stoppen, kwam steeds meer ter sprake.
In april '97 gaf ook drummer Rob v/d Meij aan dat hij het genoeg vond. Zanger Peter Kruithof stemde in en het besluit werd genomen om in november 1997 te stoppen met een eindconcert.

Voordat het echter zover was, werd er in mei nog opgetreden tijdens de lokale Night of the proms in de Lier, alwaar hun populariteit nogmaals werd bevestigd. Tot ver achterin de zaal gingen de handen van 2200 man omhoog en werden de liedjes woord voor woord meegezongen.
Het besluit om te stoppen bleef echter bestaan. Dat dit een moeilijk besluit was bleek uit de talloze reacties die de band kreeg van hun fans. Kenmerkend hiervoor was de uitspraak van de voorzitter van de fanclub, die sprak van de dag dat het afscheid aangekondigd werd als "een zwarte dag". In mei van 1997 nam de groep tot slot nog twee nummers op met de fanfare Pius X. De platen 'Tuindersvrouw' en 'Westlands carnaval' verschenen op de CD van Pius X “Vanvare”. Het nummer 'Westlands Carnaval' werd meteen verkozen tot clubschijf bij de W.O.S.

KrommeJongens04klein
De voorverkoop van het afscheidsconcert in de Leuningjes van de Kromme jongens bleek storm te lopen. Binnen een half uur was de zaal compleet uitverkocht. Besloten werd om een extra concert te geven, waarvan de kaartverkoop ook snel verliep. De laatste twee concerten waren een absoluut succes en sloten 10 jaar Kromme jongens af. Van het concert werd in februari 1998 een live CD uitgebracht “Het laatste teeltbal”. Het nummer “zand in onze handen” schetst de historie van de band en de emoties die losgekomen waren bij het afscheid. Dit nummer scoort elk jaar nog hoog in de Westlandse top 100. 
Bron: AD 15-12-2006
  
Naam: Rob van der Meij
Leeftijd: 47
Bandlid: drummer
Woonplaats: Bergen op Zoom
Privé: getrouwd
Kinderen: 1 dochter
Muzikaal: gestopt

RobVanDerMeij

Toen de Kromme Jongens uit elkaar gingen, is Rob van der Meij in Brabant gaan wonen. Hij heeft het naar de zin; "Toch zijn Brabanders heel anders dan Westlanders." Hij is vertegenwoordiger voor een bedrijf in groente en fruit en reist het hele land door. "Ik ben nog steeds bezig met tuinbouw. Zo blijf ik een beetje in de buurt van mijn wortels," Samen met zijn vrouw Astrid (Jasperse, achtergrondzangeres van de band) woont hij in een vrijstaand huis. "We doen tegenwoordig niks meer met muziek, met kerst spelen we nog wel eens accordeon, maar verder gaat het niet."

  

Naam: Gert Kögeler
Leeftijd: 43
Bandlid: bassist
Woonplaats: Naaldwijk
Privé: getrouwd
Kinderen: 3 zoons
Muzikaal: Spint

GertKogeler

"Mijn vrouw was blij toen we stopten met de Kromme Jongens, want ik kreeg meer tijd voor mijn gezin," vertelt Gert Kögeler. "Het viel gewoon niet meer te combineren, ook waren er onderling wat strubbelingen." Buiten het werk voor een exportbedrijf in biologische groenten en fruit speelt hij nog in de Westlandse band Spint. In 1997 was hij de eerste die wilde stoppen met de band. Toch was hij een van de initiatiefnemers van de Musical Kromme Jongens. "We merkten bij het eindconcert dat we succesvol waren en door de musical Mamma Mia er kwamen ideeën in me op."


  

Naam: Peter Kruithof
Leeftijd: 43
Bandlid: zanger, gitarist
Woonplaats: Schiedam
Privé: getrouwd
Kinderen: 1 zoon en 1 dochter
Muzikaal: Beet, Drie meter Peter, Kruithuis

PeetKruithof

"Het was een prachtige periode van mijn leven en het is goed dat we het zo mooi hebben afgesloten." Na 1997 is Peter Kruithof nog een tijdje de studio ingedoken en vormde hij de Nederlandstalige rockband 'Beet' , waarmee hij een gelijknamige CD uitbracht. Hij speelde toen al in de coverband 'Drie meter Peter', waarmee hij nu nog vaak in het Westland optreedt. In 2006 is hij gestart met de band Kruithuis waarmee hij in het voorjaar van 2007 "Hoort", een CD met eigen werk uitbrengt. Hij werkt als personeelsadviseur in de Rotterdamse haven. De Musical vindt Kruithof geweldig, al geeft hij toe dat hij ook wel een beetje bevooroordeeld is: "Iedereen is overdonderd door de grootschaligheid en de kwaliteit van de productie."  


  

Naam: Rob van den Berg
Leeftijd: 37
Bandlid: toetsenist
Woonplaats: Honselersdijk
Privé: getrouwd
Kinderen: 1 zoon
Muzikaal: Slipper Heroes, Les Sirenes

RobVanDerBerg
Na de korte tijd (twee jaar) dat Rob van den Berg toetsenist was bij de Kromme Jongens heeft hij een goede tijd gehad. "Eigenlijk zijn de Kromme Jongens een sprinkplank geweest voor hetgeen ik nu doe." Van der Berg speelt tegenwoordig in verschillende bands zoals Slipper Heroes en Les Sirenes, het koor uit De Lier waarmee de Kromme Jongens ooit begonnen op te treden. Ook geeft hij als muziekleraar pianoles. Hij woont tegenwoordig in Honselersdijk. "Ik hoop dat volgend jaar extra voorstellingen komen. Dan heb ik als muzikant wel tijd om te komen."